Connect with us

Bolasepak

Kedah FA bakal ditukar menjadi Darulaman FC

Published

on

Kedah FA bakal ditukar menjadi Darulaman FC

Skuad Helang Merah yang kini dinamakan Kedah FA bakal menukar nama baru kepada Darulaman Football Club pada musim akan datang. Perkara ini adalah disebabkan oleh langkah pengswastaan diambil oleh pasukan tersebut.

Menurut Presiden KFA, Muhammad Sanusi Md Nor memaklumkan bahawa beberapa perubahan juga akan dilaksanakan oleh pasukan tersebut bagi penjenamaan semula sebagai kelab bolasepak. Beliau yang juga merupakan Menteri Besar negeri tersebut mengatakan bahawa pihaknya tidak mahu KFA dijenamakan menjadi Kedah FC.

“Untuk pengetahuan semua, kita tidak mahu menjenamakan Kedah FA kepada Kedah Football Club (KFC). Kedah FA akan kita tukar kepada Darulaman FC (DFC) kerana tidak mahu menjadi ayam goreng.”

Namun begitu, menurut Presiden skuad Helang Merah mengatakan ada juga perkara yang dikekalkan seeperti contoh warga kebanggaan mereka hijau kuning dan lagu sorakan mereka dikekalkan.

Akan tetapi logo baharu pula akan diselarikan dengan penjenamaan semula kelab bolasepak tersebut. Namun buat masa ini mereka masih lagi belum dapat menyiarkan atau mendedahkan logo baru pasukan Darulaman FC kepada orang ramai.

Ia akan diperkenalkan kepada orang awam pada satu tarikh nanti. Menurut Sanusi lagi, logo tersebut telah dipilih olehnya sendiri dengan setiap objek yang ada pada logo memiliki makna dan simbol tersendiri.

Contohnya yang ada dalam logo tersebut adalah warna hijau kuning yang akan menjadi simpol kepada Kedah.Lambang padi juga merujuk kepada negeri jelapang padi itu dan warna merak yang melambangkan semangat selain.

Popular