Connect with us

Uncategorized

Alhmdullilah, PerdanaMnteri UmumTarlkh Duit MasukUntuk BntuanBKM. Ada Tmbahan Dibri

Published

on

Shah Alam – Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dijadualkan mengadakan sidang media khas jam 4 petang ini.

Sidang media berkenaan akan dipancarkan secara langsung di saluran Radio Televisyen Malaysia RTM, Bernama dan juga siaran langsung di Facebook.

Beliau dijangka mengumumkan perkara penting berkaitan i.su subsidi.

Kerajaan juga masih mengekalkan subsidi minyak masak paket sekilogram 1kg untuk seperti mana yang dilaksanakan sebelum ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, nilai keseluruhan minyak masak s.ubsidi yang ditanggung kerajaan ketika ini adalah RM 4 bilion melibatkan 60,000 tan metrik.

Tarikh Bayaran BKM

K.erajaan mengumumkan pemberian tunai tambahan menerusi Bantuan Keluarga Malaysia BKM kepada golongan B40 yang terk.esan dengan kos sara hidup susulan tiada subsidi harga ayam, telur dan kenaikan harga barang.

Perdana M.enteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, BKM yang diberikan dalam Belanjawan 2022 memanfaatkan seramai 8.6 j.uta penerima dengan isi rumah menerima sehingga RM 2,500 pada tahun ini.

Menurutnya, bantuan itu adalah yang tertinggi setakat ini pernah diberikan oleh k.erajaan.

Mengambil kira c.abaran kos sara hidup dan kenaikan harga barang makanan kebelakangan ini, kerajaan mengambil keputusan menyediakan bantuan tunai tambahan kepada golongan B40 sebanyak RM 100 untuk golongan isi rumah dan RM 50 untuk golongan bujang.

Bayaran Fasa 2 BKM membabitkan peruntukan sebanyak RM 1.11 b.ilion dan setiap penerima BKM menerima sehingga RM 400 mengikut k.ategori kelayakan BKM masing-masing.

Setiap penerima BKM bakal menerima sehingga RM 500 mengikut kategori kelayakan dan bantuan tunai tambahan dibayar bersekali dengan bayaran Fasa 2 BKM membabitkan tambahan peruntukan sebanyak RM 630 j.uta,” katanya dalam sidang media khas yang disiarkan secara langsung hari ini.

Mengulas lanjut, Ismail Sabri berkata, bayaran tambahan tunai itu akan memanfaatkan hampir 8.6 j.uta penerima merangkumi 4 j.uta isi rumah, 1.2 j.uta warga emas bujang atau tiada pasangan dan 3.4 j.uta individu bujang.

Beliau berkata, penerima yang layak akan menerima bayaran secara berperingkat mulai Isnin ini dengan jumlah peruntukan sebanyak RM 1.74 b.ilion.

“Pembayaran itu juga bagi meringankan beban kewangan golongan B40 terutamanya dalam menyambut Hari Raya Aidiladha tidak lama lagi,” katanya semakan s.tatus pembayaran boleh dibuat bermula Isnin.

Katanya, k.erajaan sentiasa cakna dengan keperluan semasa terutamanya membabitkan kenaikan harga barangan keperluan dan akan terus komited dalam memastikan kesejahteraan Keluarga Malaysia terutamanya kumpulan sasar.

Kredit : HM

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Popular