Connect with us

Semasa

‘Aku Sudah Murt4d Di Indonesia’, M44fkan Saya Dan Suami Kami Ada An4k Lvah Isteri Lelaki India

Published

on

'Aku Sudah Murt4d Di Indonesia', Maafkan Saya Dan Suami Kami Ada Anak Luah Isteri Lelaki India

MALAYSIA: Nampaknya tndakan lelaki India yang cuba membuat pr0vokasi mengenai agama Islam terus menjadi perhatian wargamaya.

Namun begitu sehingga sekarang tiada tngkapan yang berjaya dibuat oleh pihak berkuasa. Apa yang kami difahamkan cuba pihak berkuasa menyrbu rumah lelaki tersebut pada malam tadi.

Ini berdasarkan kepada laporan hmetro berikut: Susulan penularan video lelaki yang mengaku memurt4dkan seorang perempuan lslam di media sosial, Polis Johor menyrbu sebuah rumah di Perjiranan Dato Onn di sini, semalam.

Srbuan itu dilakukan jam 9.50 malam.

VIDEO PERTAMA YANG MULA TULAR

Ketua Polis Johor Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, pihaknya menyrbu premis itu kerana mengesyaki lelaki terbabit berada di rumah berkenaan.

“Pihak polis berjaya mengawal keadaan dan hasil pemeriksaan mendapati kediaman itu hanya didiami oleh ayah dan kakak lelaki itu sahaja.

“Suspek yang berusia lingkungan 29 tahun itu sudah dikenal pasti namun tiada di premis berkenaan. Tiada sebarang tangkapan dan rampasan dibuat,” katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Video berdurasi 3 minit dan 26 saat itu memaparkan pengakuan lelaki bukan muslim yang mendakwa memurt4dkan seorang perempuan Islam.

Menjelaskan lanjut, Ayob Khan berkata, kes video itu sedang Unit Siasatan Jenayah Terkelas (USJT) Bukit Aman.

“Polis Johor menasihatkan orang ramai supaya menyalurkan sebarang maklumat terus kepada pihak polis serta tidak mengambil tindakan secara sendirian, yang dibimbangi boleh menimbulkan suasana tidak harmoni dan mengganggu gugat ketenteraman awam,” katanya.

Katanya, siasatan lanjut sedang dijalankan mengikut Seksyen 4(1) Akta Hasutan 1948, Seksyen 298 Kanun Keseksaan, Seksyen 505 (C) Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi Multimedia 1998.

Dimaklumkan video diatas merupakan video yang telah mendapat perhatian wargamaya sehingga ia menjadi satu isu hngt pada hari semalam.

Pihak JAKIM pula mengatakan bahawa mereka mnyrahkan kepada pihak Polis untuk menyiasat perkara ini. Ini adalah berdasarkan kepada laporan berikut. Ketua Pengarahnya, Datuk Abdul Aziz Jusoh, berkata pihaknya difahamkan isu berkenaan sudah pun dalam perhatian dan tindakan polis selepas menerima aduan pelbagai pihak.

Katanya, tindakan undang-undang boleh diambil mengikut Enakmen Kawalan dan Sekatan Pengembangan Agama Bukan Islam yang berkuatkuasa di beberapa negeri terhadap individu, termasuk orang bukan Islam yang menghasut, memujuk, mempengaruhi atau memaksa orang Islam supaya meninggalkan agama Islam atau tidak suka kepada agama Islam.

“Selain itu, mana-mana orang Islam yang cuba untuk keluar dari agama Islam juga boleh diambil tindakan undang-undang mengikut Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah yang juga berkuatkuasa di beberapa negeri,” katanya dalam kenyataan media hari ini..

Sebelum ini, tular satu video berdurasi tiga minit 26 saat memaparkan seorang lelaki berbangsa India mengaku memurt4dkan wanita Islam menggunakan laman sosial Facebook.

Abdul Aziz berkata, pihaknya meminta seluruh umat Islam dapat mempertingkatkan kefahaman dan penghayatan Islam secara menyeluruh melalui pegangan akidah yang dibawa Nabi Muhammad SAW.

Semua pihak juga, katanya, diingatkan tidak saling menyalahi antara satu sama lain dalam isu membabitkan umat Islam, sebaliknya perlu bersama-sama memperkukuhkan institusi keluarga Islam, memupuk sikap saling ambil peduli dalam masyarakat serta ingat-mengingati dalam menghadapi sesuatu permasalahan.

“JAKIM bersama pihak berkuasa agama negeri seperti Jabatan dan Majlis Agama Islam Negeri, Jabatan Mufti Negeri dan lain-lain sentiasa berusaha bagi memastikan akidah, syariah dan akhlak umat Islam sentiasa terpelihara selaras dengan prinsip Maqasid Syariah iaitu menjaga agama yang diberi penekanan oleh kerajaan pada masa ini,” katanya.

Popular